Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και του ECR Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης) κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις πολιτικές της ΕΕ που φαίνεται να ενισχύουν την υιοθέτηση διατροφικών προτύπων βασισμένων αποκλειστικά σε φυτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» καθώς και η υπό διαμόρφωση Στρατηγική για τις Πρωτεΐνες, στοχεύουν σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, για λόγους «υγείας και περιβάλλοντος».
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει έρευνες και επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια, τα φύκια και οι… μικροβιακές πρωτεΐνες (!!!), δίνοντας προβάδισμα σε προϊόντα που εντάσσονται σε ένα περισσότερο «βίγκαν» μοντέλο διατροφής.
Ο κ. Φράγκος τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν θρεπτικά συστατικά ζωικής προέλευσης τα οποία είναι δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς μέσω μιας αποκλειστικά φυτικής διατροφής.
Ρωτούμε την Επιτροπή αν αναγνωρίζει τον κίνδυνο να προκύψουν προβλήματα υγείας από τη μονομερή προώθηση του βιγκανισμού, ειδικά σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών, διατροφικών οδηγιών και ευρωπαϊκών προμηθειών τροφίμων.
Η αλλαγή των διατροφικών προτύπων, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να προωθήσει, έχει βρει και θα συνεχίσει να βρίσκει την αντίδραση των αγροτών και των καταναλωτών.
Η Ελληνική Λύση στηρίζει πάγια την παραδοσιακή Ελληνική/μεσογειακή διατροφή, για την εξασφάλιση της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
* Επισυνάπτεται η ερώτηση προς την ΕΕ