Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Θέμα: Συντονισμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας (κατατέθηκε γραπτώς):

Η επέλαση της επιδημίας, σε μια στιγμή που ο ευρωπαϊκός Νότος δοκιμάζεται σκληρά από τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και από τη λαθρομετανάστευση και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου είναι πιο βαθύ από ποτέ, ενέτεινε την κρίση αξιών και έθεσε την ΕΕ προ των ιστορικών ευθυνών της. Είναι θλιβερό να βλέπουμε την Ιταλία, την Ισπανία και τα περισσότερα κράτη μέλη να αγωνίζονται μόνα τους. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε έως τώρα συντονισμένη δράση.

Θεωρούμε δεδομένη την οικονομική ενίσχυση των κρατών μελών. Όμως, η ενίσχυση αυτή δεν πρέπει να διογκώσει το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος των κρατών και των επιχειρήσεων της Ένωσης. Υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό. Θεωρούμε αυτονόητη τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ένωσης προβλέπεται πρωτοφανής. Όμως, με το να μην τιμωρούμε την ύφεση και τα ελλείματα δεν σημαίνει ότι τα αποτρέπουμε.

Πρέπει από τώρα να σχεδιαστούν γενναία αναπτυξιακά προγράμματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Πρέπει να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας με κλίνες, θαλάμους, προσωπικό, φάρμακα και ιατρικό υλικό. Έπρεπε ήδη να το είχαμε κάνει συντονισμένα. Τέλος, ζητάμε την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και όλων των διαθέσιμων μέσων για την άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κοινοποίηση: