Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Θέμα: Δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε,

για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να διασφαλίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία έχει εισβάλει, έχει λεηλατήσει και έχει εκτοπίσει παράνομα τους κατοίκους της Κύπρου και τώρα απειλεί και τα ευρωπαϊκά της ύδατα, πραγματοποιώντας παράνομα γεωτρήσεις.

Ποια είναι λοιπόν η αντίδραση της Ευρώπης στην προσβολή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων; Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ψευδοκυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων γίνονται μόνο για το φαίνεσθαι και δεν επαρκούν. Πρέπει να ληφθούν άμεσα σοβαρές κυρώσεις κατά της ίδιας της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσει κάθε οικονομική βοήθεια και παροχή της Ένωσης προς αυτή. Καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, όμως διακυβεύονται πλέον η τιμή και το κύρος μας. Πρέπει η Ευρώπη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της έναντι τέτοιων εχθρικών, πολεμικών ενεργειών τρίτων χωρών.

Σήμερα κιόλας πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι δεν εκβιάζεται και ότι δεν παραχωρεί τα δικαιώματά της, ότι παραμένει ενωμένη και δυνατή δίπλα στα μέλη της και δίπλα στην Κύπρο.

Κοινοποίηση: