Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Θέμα: Ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία – ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο

Η ομιλία του Ευρωβουλευτή

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κυρία πρόεδρε,

το τελευταίο διάστημα ο κύριος Μισέλ προσπαθεί να συγκαλέσει μια μεσογειακή σύνοδο, που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να βάλει την Τουρκία στα πράγματα. Να θυμίσουμε στον κύριο Μισέλ ότι, όπως στην Ευρώπη η Φινλανδία φημίζεται για το εκπαιδευτικό της σύστημα, η Γερμανία για τη βιομηχανία της και η Γαλλία για τον πολιτισμό της, η Τουρκία φημίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις γενοκτονίες της. Αφού εξαφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της που ήταν χριστιανοί, σειρά έχουν οι Κούρδοι. Και θέλω να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος.

Στις 19 Αυγούστου, στην πόλη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, ο ΟΗΕ διοργάνωσε έναν αγώνα βόλεϊ μεταξύ μικρών κοριτσιών. Ένα τουρκικό drone βομβάρδισε τον χώρο που γινόταν ο συγκεκριμένος αγώνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μικρά κορίτσια. Το μόνο λάθος που έκαναν αυτά τα κορίτσια είναι ότι γεννήθηκαν Κούρδισσες σε μια γειτονιά που η Τουρκία θεωρεί δική της. Ο Ιούλιος Καίσαρας είχε πει ότι «ο άνθρωπος —από τη φύση του— αυτό που θέλει, αυτό πιστεύει».

Έτσι και η Ευρώπη· θέλει μια «κανονική» Τουρκία. Να θυμίσουμε, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι «κανονική», αλλά είναι ένα κράτος-τρομοκράτης και βασική χρηματοδότρια του ISIS.

Κοινοποίηση: